נחום ברנע, נדב פרי והקרדיט האבוד

| 19 בדצמבר 2010

לפני כחודשיים וחצי פרסם נדב פרי כתבה במהדורת החדשות של ערוץ 10 על השלטים הענקיים שהוצבו בצידי הדרכים. השלטים בישרו לנוסעים על העבודות הברוכות, שהממשלה עושה למענם. מחלפים חדשים, הוספת נתיבים, כבישים חדשים. על החתום – שר התחבורה, ישראל כץ וראש הממשלה, בנימין נתניהו. שתדעו למי תודה ולמי ברכה.

הכתבה של פרי הזכירה שממשלת רבין עשתה אותו הדבר לפני 18 שנה. אז הליכוד זעק נגד זה. תעמולת בחירות במימון ממשלתי. המשפטנים בדקו והורו להסיר את השלטים. סיפור נחמד. הוא זכה למיקום סביר במהדורה, לא משהו דרמטי ולא זכה לפולו אפים ביום שלמחרת.

כשבוע וחצי לאחר מכן כתב על כך נחום ברנע בטורו ב"ידיעות אחרונות". הטור היה ראוי ומעניין. הוא רק לא נתן קרדיט לפרי. לא נורא. בטח לא ראה, או שסתם לא חשב שסיפור על שלטים פומביים בצידי הרחובות מזכה בקרדיט.

אלא שמאז ברנע שוב ושוב חוזר אל הסיפור, כולל ביום שישי האחרון. בכל פעם הוא מתייחס לעניין כאל איזו חשיפה עיתונאית ולא שוכח לתת קרדיט למי שחשף. לעצמו, כמובן. היו גם פעמים שכתבים אחרים של "ידיעות" כתבו על העניין. גם הם לא שכחו את האתיקה של המקצוע ונתנו קרדיט. לברנע, כמובן.

כשהתחילה הפארסה הקטנונית הזאת הנחתי שברנע פשוט לא ראה את הכתבה של פרי. יש לי לא מעט ביקורת על ברנע, אבל לא האמנתי שעיתונאי בכיר ומנוסה, יריב על קרדיט כל כך מטופש. אחר כך, שמעתי שדוברו של השר כץ, אילן ליזרוביץ, דווקא אמר לכתבים שהוא אמר לברנע שהיה פרסום קודם בחדשות 10.

אני גם מכיר את הדינמיקה של הדברים האלה. אתה יכול לטעות בפעם הראשונה ולחשוב שאתה ראשון. אחרי הפרסום, אין מה לדאוג. עמיתיך העיתונאים כבר יידעו לעדכן אותך במיליון ואחת צורות שהיה פרסום קודם.

זה עניין קטן. אפילו קטנוני. אולי רק אני מזהה בו עקבות למשהו גדול יותר.

איך בכלל כתב בכיר כמו ברנע מגיע למצב שהוא מתייחס לפרסום כזה כאל 'חשיפה' עיתונאית? הרי לא מדובר בווטרגיט. כולה שלטים בצידי הדרכים, שכולם רואים. מאיפה באה היהירות הזאת, שאומרת – אני אמשיך לתת לעצמי קרדיט כי חוץ מ"ידיעות" אין הרי כלום בעולם. מי יידע שזה כבר פורסם איפשהו? מי יעז לתקן אותי? זה לא רק ברנע. איך אין אף אחד בעיתון שאומר – בוא נפסיק עם הקשקוש הזה ונתנהג כמו עיתונאים? מה, אף אחד לא יכול לעמוד מול ברנע ולהגיד – שמע, אתה מבזה אותנו? זה בסה"כ שלטים בצידי הדרכים, מה הסיפור. בשבוע שעבר פרסם פרי כתבה במהדורה על כך שהשלטים כוסו. רוצים לנחש מה קרה לאחר מכן? ב"ידיעות" פרסמו ידיעה על כך שהשלטים כוסו ונתנו קרדיט. לברנע. ב"ידיעות" בכלל יש מדיניות שיטתית של לא לתת קרדיט לכלי תקשורת אחרים, אלא אם ממש אין ברירה. בסדר. שלא ייתנו. אבל שלפחות לא יזכו את עצמם בקרדיט של אחרים. בארה"ב עיתונאים איבדו על זה את משרותיהם. 

תגובות

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.