היומן של ניר חפץ – חלק ב'

| 17 באוקטובר 2022

הכותרות

התנאי לעיתונאים – אל תיקחו תגובה

המריבה עם עוזי ארד

הצוות שעובד עבור שרה

איש המסתורין שעובד עבור הזוג נתניהו

ביבי לא יודע מה הסיכומים של ממשלת אולמרט כי ארד מסרב לעשות חפיפה

חפץ נוקם באיילה חסון ואז מתפייס איתה

15.6.2009, יום שני – 18.6.2009, יום חמישי

שבוע עבודה ראשון. יוסי לוי (עד אז יועץ התקשורת של רה"מ נתניהו – ר.ד.) משחק משחקי כבוד, טמבל עם קבלות. גם לא יודע לעבוד וגם עבד כי ימלוך. אני מתעלם ועוקף אותו. ביבי ביקש מישראל כץ למנות אותו לדובר רשות שדות התעופה. אני נותן לביבי לחתום על הדף של הסיכומים בינינו ללא סעיף הג'וב הבא שלי כדי לא ליצור לו קושי והוא מחזיר לי את זה עם 2 תיקונים ועדיין ללא חתימתו.

האוצר נגד בנק ישראל – שטייניץ וסטנלי פישר מתקוטטים על חקיקת חוק בנק ישראל ובייחוד על נושא הפיקוח על השכר בבנק ישראל. האוצר רוצה לפקח. בנק ישראל טוען שזה יפגע בעצמאותו. ביבי מינה את אייל גבאי (מנכ"ל משרד רה"מ באותה תקופה – ר.ד.) להגיש לו המלצות ואז ביבי יכריע. אני שומע זאת ואומר – או קיי, מוציאים את זה היום לתקשורת כי "ביבי יכריע". מתאים לי לבניית תדמית המנהיג. ראש הממשלה מציב אולטימטום לשר האוצר ולנגיד להגיע לסיכום עד יום שני ואם לא יצליחו אז הוא יכריע. ביבי מסכים ומוסיף 2 קווי יסוד שצריכים להנחות את הניצים. אני מוציא את זה באמצעות "בלעדיות מדיה". זה נוהל חדש שבאמצעותו אנו נותנים בלעדיות לפרינט או לטלוויזיה. מעלים לשיחת ועידה את כתבי ידיעות, מעריב, ישראל היום, הארץ וכלכליסט. אני מציג להם את התנאים. אין תרגילים, אף אחד לא מעלה לאינטרנט ואף אחד לא פונה לתגובת האוצר או בנק ישראל כי זה ידלוף משם לכלי תקשורת אחרים. שיחת התדרוך הזאת נערכת בשעה 7 בערב. רק בשעה 11 בלילה מודיע אייל גבאי על האולטימטום לשטייניץ ופישר (4 שעות אחרי שיודעים העיתונאים ושעה לפני הדד ליין של העיתונים – ר.ד.)

למחרת כששטייניץ בא לשיחה עם נתניהו (פישר בא לפניו) מנסה שר האוצר לדוג ממני אם אני תדרכתי את העיתונאים. כך או כך, הכתבות יצאו פגז. בדיוק כפי שרציתי. "נתניהו הכריע". זה סאב טקסט של מנהיג. 

צוות שרה: בבלפור יש 2 מזכירות תקניות, כרמל ודקלה. חוץ מזה, יש צוות בלשכת רה"מ, שיושב על משרות רה"מ ולמעשה אלו אנשי שרה. קודם כל מזכירה, מלי. יושבת בחדרון בתוך מסדרון פנימי קטן. 

נתן אשל הוא איש אמונה של שרה. הוא הציג בפניי השבוע צוות של 3 אנשים שיושבים בחדר. האחת זו עליזה וקנין, נאמנתו. מיד כשנכנסו ללשכת רה"מ הם רבו והיא סרבה לעבוד עמו. מאז היא יושבת בחדר ולא עושה מאומה. נתן ביקש שאשתמש בה.

השני הוא שרון דרטבה, אדם מסתורי. מומחה למאגרי מידע, הזיכרון הארגוני וההיסטורי של צוות נתניהו. חובש כיפה, מור. עבד במשרד רה"מ אצל שרון והתפטר בגלל ההתנתקות. הוא מחובר אישי לבני הזוג נתניהו וקשור לליכוד.

האדם השלישי זו תמי האוספטר. היא החברה הכי טובה של שרה. כך הציג זאת נתן. היא קרויה במשרד רה"מ יועצת לראש הממשלה, אבל בפועל לא עושה מאומה. נתן אמר שהיא באה רק כדי לתרום, היא מומחית למיתוג והיא רוצה למתג את מדינת ישראל. היא לא פה בשביל הכסף כי יש לה כסף מהבית. היא באה בשביל לתרום. תמי אישה חסרת ביטחון, מוזרה, הביאה קורות חיים עם התמחות רצינית במיתוג, אבל כאשר ביקשתי ממנה להכין נייר עמדה להגבי מיתוג ראש הממשלה, היא אמרה שאינה מסוגלת להכין זאת ללא אאוט סורסינג. התעקשתי שאין תקציב.

21.6.2009 יום ראשון

תקרית ראש ממשלת אוסטרליה – בישיבת הממשלה הוציא לי ראש הממשלה פתק: "ניר, שלא יוציאו אודיו ולא וידאו מפתיחת דבריי. אסביר אחר כך". רצתי החוצה לעצור את הפצת הוידאו. אחרי מספר דקות יצא רה"מ לשירותים, יצאתי אחריו וליד דלת הכניסה לשירותים, הוא לחש לי שבדבריו המצולמים אמר שהוא שוחח טלפונית עם מנהיגים מכל העולם "מקנדה ועד אוסטרליה", אבל הבעיה היא שטרם דיבר עם ראש ממשלת אוסטרליה. מן הסתם, הוא חשש ששוב יאשימו אותו בפליטת פה, פזיזות או אפילו בעיית אמינות.

הצעתי שאבקש להעביר אליו מיד עכשיו את ראש ממשלת אוסטרליה וכך היה. ראש הממשלה יצא מישיבת הממשלה, שוחח עם ראש הממשלה שיחה רגועה וחזר לישיבה שהתארכה.

23.6.09 יום שלישי

פגישה עם ברלוסקונייושבים סביב שולחן עגול שעתיים. שיחה מדהימה. כשחוזרים לארץ ביום שישי 26.6, נדהמתי לגלות שציטוטים מתוך הפגישה נמצאים בטור של בן כספית. אני משוכנע שעוזי ארד הוא המדליף. האיש מפטפט עם כל העיתונאים. כשרה"מ התקשר אליו לשאול מאיפה זה יצא, הוא ענה תשובה מחשידה. לדבריו, זה דלף ממברק שחיבר משרד החוץ. רה"מ קיבל לידיו את המברק ואין בו כלום, בטח לא את ההדלפה לכספית שמייחסת לברלוסקוני את הציטוט שאובמה נחלש בעקבות יחסו למהומות באיראן. האיטלקים כועסים, שלחו מחאה. עוזי מיהר להוציא הודעה שהדברים שפורסמו במעריב אינם מדויקים.

24.6.09 יום רביעי, פריז

אריאלה רינגל מכינה פרופיל על עוזי ארד. היא שלחה 9 שאלות, חלקן על דברים שליליים כמו יחסי הבוטה לעובדיו ולקולגות, מריבות על חדרים ועוד. עוזי הכין תשובות מפורטות לשאלותיה. הוא ביקש שאשלח אותן בשם "תקשורת רה"מ" ולא בשמו. אמרתי שזה נראה לי בסדר, אבל שיש לי מספר תיקונים. תיקנתי ועידנתי את הנוסח וכתבתי שהתשובות הן מטעם עוזי, כי הייתה בהן האדרה עצמית חריגה וחשבתי שזה לא נכון שאוציא זאת על שם משרד ראש הממשלה. 

לקראת 8 בבוקר הגיע עוזי והגשתי לו את תיקוניי. ברגע שהוא ראה שכתבתי שזה מטעמו ולא תשובות מטעמי, החל פיו לרעוד בעוויתות בלתי נשלטות וירד לו ריר מצידי השפתיים. הוא האדים והמראה היה מפחיד. הוא הטיח בי שאני לא אמין, משנה את דעתי, לא מקצועי ושהוא כבר עבד עם טובים ממני כמו שי בזק כבר לפני יותר מעשר שנים. ניסיתי להרגיעו. אמרתי לו שזו בסך הכול טיוטה שהכנתי לאישורו. דבר לא עזר. ברגע שראה שבתשובה האחרונה, שם נשאל על מריבות חדרים עם השר בוגי יעלון, מחקתי את תשובתו המקורית וכתבתי במקום זאת שחבל שהעיתון מתעסק בהבלים ובזוטות – הוא ממש החל להשתולל. 

מאוחר יותר אמר המזכיר הצבאי כליפי שגם בתוך החדרים שמעו את המריבה בינינו. כעת היה לי ברור, מעל לכל ספק, שעוזי הוא לא סתם שרוט – את זה כולם יודעים – אלא שיש בו יסוד אישיותי לא נורמלי. האיש שסודות הוועדה לאנרגיה אטומית מופקדים בידיו, סובל מהפרעה נפשית קשה, לדעתי.

מאוחר יותר הייתי עד לעוד תקרית מפחידה איתו. הוא עמד ליד המעלית בלובי, במרחק של סנטימטרים ספורים מפרצופו המבוהל של השגריר בפריז שק (דני שק – ר.ד.) וסינן בצורה מפחידה, מבלי להזיז את שפתיו כמעט: "מה שמו של קצין המנהלה, שהיה אחראי לדבר הזה?". אינני יודע במה מדובר, ברחתי מהמקום מרוב בושה. זו הייתה התעמרות ממש בשגריר.

למחרת חזרתנו ארצה, נפגשתי ביום שישי 26.6.09 עם אסי שריב, הקונסול הכללי בניו יורק. בתחילת הפגישה נכח גם חיים רוזנברג (יד ימינו של נוני מוזס, מו"ל ידיעות אחרונות – ר.ד.). 

אסי אמר לי שעוזי נחשב למטורף בוושינגטון ושהוא גורם נזק מדיני אדיר. הוא סיפר לי כמה דברים:

עוזי תדרך את ברק רביד מ"הארץ" על כישלון שליחות מולכו (יצחק מולכו, שליחו המיוחד של נתניהו באותו זמן – ר.ד.) לוושינגטון. אסי סרב לומר לי איך הוא יודע זאת. התרשמתי שהוא בעצמו בקשר עם העיתונאים וכנראה שמע זאת מברק רביד.

בתדרוך של רה"מ לתקשורת בוושינגטון, עוזי קטע אותו מספר פעמים. זה לא מקובל. אם עוזי לא נותן כבוד לרה"מ, מי ייתן?

כשרה"מ נכנס לאובמה, הוא לא ידע מה באמת היו הסיכומים בין ממשל בוש לבין ישראל לגבי הקפאת ההתנחלויות, למה? כי עוזי סרב לעשות חפיפה עם היועץ המדיני משך 9 שנים, שלום תורג'מן, איש משרד החוץ שיושב כעת בבית. במקום זאת עוזי נפגש איתו לשעה והסביר לו שכל מה שהוא עשה לא שווה כלום.

חיים רוזנברג סיפר שעוזי הדליף לאיתמר אייכנר (כתב ידיעות אחרונות – ר.ד) שסימה שיין, מחזיקת תיק איראן במל"ל, תתפטר. סימה שיין לא ידעה על כך דבר והכחישה. אחרי 5 ימים היא התפטרה כי עוזי גרם לה לעשות זאת.

25.6.09, יום חמישי, מלון קריון בפריז

פיוס עם איילה חסון – בטיסה מהארץ לרומא ב 23.6 אמרתי לאיילה שהולכת להיות הודעה מדינית של רה"מ כשננחת. היא ביקשה לדעת מה – אוף רקורד – וסירבתי. ההודעה הייתה אמורה להיות הכרזה על ביטול הפגישה של רה"מ עם מיטשל בפריז (ג'ורג' מיטשל, שליחו של הנשיא אובמה למזרח התיכון – ר.ד.) ביום חמישי 25.6. רה"מ היה זה שהציע עוד ביום ראשון 21.6 לדחות הפגישה עם מיטשל כדי שברק (אהוד ברק – שר הביטחון בממשלת נתניהו – ר.ד.) יטוס קודם לוושינגטון ויגשר על הפערים בנושא הקפאת ההתנחלויות. מיטשל הסכים מיד. כעת, לאחר הנחיתה ברומא, רצינו להודיע לתקשורת שהפגישה נדחתה ביוזמת רה"מ ושתהיה פגישת מיטשל ברק בוושינגטון ביום שני הבא. אבל כשנחתנו ברומא, לפני שהודענו על ביטול פגישת ביבי – מיטשל בפריז, איילה חסון שידרה בלעדית שהפגישה תבוטל. החל מחול שדים. למחרת בבוקר פרסם שיפר (שמעון שיפר מידיעות אחרונות – ר.ד.) בידיעות אחרונות שמיטשל ביטל חד צדדית את הפגישה כי "אין טעם לדבר עם נתניהו". יום שלם עסקתי בהרגעת הרוחות. כעסתי על איילה. הנחתי שהיא התקשרה לאהוד ברק והוציאה ממנו את המידע על בסיס הרמז שנתתי לה מתוך אמוני בה.

לכן, בטיסה מרומא לפריז ביום רביעי 24.6 הכנסתי את אודי סגל, צ'יקו מנשה, בן כספית וברק רביד לשיחת תדרוך אוף רקורד עם רה"מ במחלקת עסקים ואותה השארתי בחוץ. איילה נעלבה עד עמקי נשמתה והסתובבה בפרצוף חמוץ עד סוף הנסיעה. לפני ההמראה לארץ, החלטתי לשים קץ לסכסוך, התקשרתי אליה וקבעתי לדבר על המחלוקת. נפגשנו בלובי של מלון רה"מ. איילה נדהמה שאני מייחס לה מעילה באמוני וסיפרה שמי שהדליף את סיפור ביטול פגישת ביבי – מיטשל, עוד בתוך המטוס מנתב"ג לרומא היה עוזי ארד. הוא עשה זאת כדלקמן, היא סיפרה: העוזרת של עוזי הסתובבה במטוס עם תיקיית פלסטיק סגולה שעליה כתוב "תיק מיטשל". לפתע נעמדו עוזי והעוזרת שלו ליד איילה ומול עיניה של איילה התנוססו המילים "תיק מיטשל" על גבי התיקייה. עוזי אמר לעוזרת שלו: "תסתירי מאיילה את התיקיה הזאת כי אנו כבר לא נזדקק לה בנסיעה הזאת". נדהמתי מתחכומו ומשפלותו של האיש.

תגובת עוזי ארד:

 ראש המל"ל עוזי ארד בצע חפיפה מקיפה עם קודמו בתפקיד ראש המל"ל בפועל תא"ל דני ארדיטי, חפיפה מסודרת זו התבצעה עוד לפני כניסת ממשלת נתניהו לתפקידה.

החפיפה כסתה את כל תחומי אחריותו של המל"ל כולל המכלולים הנושאיים, המהותיים וכן את כל ההיבטים הארגוניים כולל תכנון עתידי וכוח אדם.

כחלק מחפיפה זו:

א.  העביר תא"ל אודי דקל שעמד בראש מנהלת המשא ומתן עם הפלסטינים, דוחות וקבצים מלאים על כל פרטי וניתוחי המשא ומתן עם הפלסטינים.

ב. העביר היועץ המדיני היוצא תורג'מן את סיכומי המגעים במכלול הסורי.  לא נדרשה כל חפיפה לגבי תפקידי היועץ המדיני, שהרי התפקיד הוטמע במל"ל ולא בידי וממילא הכרתי התפקיד מאחר ששימשתי היועץ המדיני לראש הממשלה עשור קודם לכן.

בנפרד נפגש לחפיפה ביניהם ראש הממשלה היוצא אולמרט עם ראש הממשלה הנכנס נתניהו, לפגישה הוזמן ארד, ובה עדכן מר אולמרט את מר נתניהו בעיקרי המגעים הנ"ל.

ככלל: נציין שתהליכי החפיפה היו מצוינים וממצים. העדכונים שניתנו ע"י מר אולמרט ואנשיו היו מלאים ומיטביים, וכבר בפניהם ביטאתי הערכתי על עבודתם הטובה, כמו גם על העדכונים והחפיפה שנתנו.

תגובה לעניין גב. שיין

  • במסגרת החפיפה עם ראש המל"ל היוצא, תא"ל דני ארדיטי, הכין חוברת ובה תמצית תיקו האישי של כל עובד מל"ל.
  • מר ארדיטי הסב תשומת לב מיוחדת לעובדי המל"ל שעמדו בפני חידוש חוזיהם והבחין בין עובדים אותם הגדיר כמצטיינים שהוא ממליץ שחוזה העבודה שלהם יחודש. גב. שיין לא נמנתה עליהם.
  • כל המלצותיו של ארדיטי אומצו.
  • סביב אירוע שוטף איימה גב. שיין בהתפטרות. כנהוג כלפי איום שכזה, ההתפטרות התקבלה על אתר והנושא העבר לטיפול הנאות של נציבות שרות המדינה.

הערות אחרות

  1. מר חפץ נכנס לתפקידו כחודשיים וחצי אחרי שנכנסה הממשלה. הוא לא נכח בשום אירוע שהתרחש קודם להגעתו ובתוך זה נסיעת ראש הממשלה לוושינגטון, מסיבת העיתונאים בה לכאורה נכנסתי לדברי ראש הממשלה וענייני החפיפה. כל מה שהוא מביא הוא דברים ששמע כנראה מעיתונאים מכלי שני ושלישי שרובם אינם נכונים. גם עקב זאת ישנם אי דיוקים רבים ולא מובנים או הגיוניים
  2. בהתייחסותו האישית אלי, בפרט זו הנוגעת לאיך יצא קצפי עליו, מצטיירת הפרזה.
  3. מר חפץ הוא עד מדינה בשלושה תיקים: 1000, 2000 בו הוא מעיד גם על עסקת הצטרפותו ללשכה ו-4000. כל זאת לא בגלל היושרה או היושר שלו.

תגובת תמי האוספטר:

במסגרת תפקידי כיועצת ראש הממשלה עסקתי בין היתר בנושאים שלהלן:
1. הקמת מאגר מידע יעודי.
2. יזום והובלת פרס ראש הממשלה ליזמות ולחדשנות. הקמת ועדת הפרס חברת ועדת הפרס, כולל הפקת הארועים להענקת הפרס במוסדות אקדמיים, מטעם משרד ראש הממשלה.
3. הובלת קמפיין ים המלח, לבחירת שבעת פלאי עולם הטבע, מטעם ראש הממשלה, בשיתוף משרד התיירות. ים המלח נבחר למקום העשירי. כ- 2 מליון בני אדם הצביעו ברחבי העולם.
הקמפיין כלל שיתופי פעולה עם גופים מהארץ והעולם לדוגמא – כת המקויה ביפן.
4. ייזום הבאתו לארץ, מטעם משרד ראש הממשלה ובשיתוף משרד החוץ, של כנס לחדשנות סביבתית של המועצה הכלכלית של האו״ם בהשתתפות תת מזכיר האו״ם דאז.
זאת, בתקופה בה ישראל היתה נתונה למתקפות בינלאומיות בעקבות דו״ח גולדסטון.
5. יוזמות נקודתיות נוספות.

מחר חלק ג'

הכותרות

נתניהו: מינוי נתן אשל הוא שגוי. לא יישאר.

ההדלפה לשיפר וכספית

השאילתה על התיכוניסט יאיר נתניהו: 3 ימים של טירוף מערכות

ביבי מוציא מהחדר את ראש המוסד דגן לטובת מילצ'ין

תגובות

תגובות

4 thoughts on “היומן של ניר חפץ – חלק ב'

  1. באיזה יום ושעה התוכנית?זה צריך להיות ממש מודגש

    הבעיה שלי עם התקשורת הרוסית:
    אגב היא לא פחות אמינה מהתקשורת המערבית(גם שם משקרים בלי בושה). אפשר להגיד שישראל היא מדינה מאוד מוצלחת לגודלה.
    אבל הבוז שהפרשנים הרוסים נותנים לישראל הוא עלוב.
    הם טוענים-"ישראל היא לויון אמריקאי",העולם הערבי הוא אוהד של רוסיה ,בגלל רוסיה.ולא כי הוא שונא את ישראל.
    אם כוכבת פופ רוסיה עברה לישראל,כי אולגרכים ישראלים הם נוסטלגים.זו לא סיבה לשנוא את ישראל.
    אנשי הייטק שרוצים קרירה לכל החיים ,שווה להם לחיות ברוסיה.
    מי שיוקר המחיה מעיק עליו שווה לו לחיות ברוסיה.
    אז שהמתח במזרח ארופה ירגע,הרבה ישראלים יחזרו לרוסיה.
    אם זה היה חשוב לרוסיה היא יכלה למשוך הרבה מהגרים מישראל.
    כי ישראל היא מדינה רק לעשרים,וברוסיה הם רוצים רק את המשכילים,"הישראלים הגאונים"(טוב ממש לא כל הישראלים גאונים,פשוט את הישראלים הרגילים אף אחד לא רוצה)

  2. זה מה שכדאי לפוטין לעשות

    קודם כל העברה של היצוא הרוסי לרובל,זה חכם מאוד.
    רובל קריפטולוגי/דיגיטלי זה חכם מאוד.
    אכשיו(יותר נכון לזמני שלום),כדאי לפתח את גוש מדינות הרובל(אולי מדינות מאפריקה ,אסיה ודרום אמריקה).שווה לתת לדימטרי מתבדב לעבוד על זה.
    *המטרה היא לא לשבור את הדולר(את זה יעשה היואן הסיני).המטרה היא חיזוק הכלכלה הרוסית,והבטחת הצמיחה ברוסיה

  3. ביידן בחר להיות הנשיא הכי גרוע בהיסטוריה

    למה אוקראינה לא נלחמת לצד ישראל בעזה? למה אוקראינה צריכה נשק ישראלי עם היא מקבלת את הנשק הכי טוב מאמריקה?
    למה אוקראינה לא נלחמת לצד סעודיה בתימן? למה ריב בין ישראל לרוסיה יעזור ? לדעתי ריב בין רוסיה לישראל יחזק את הקשר בין ישראל לרוסיה(יגיע צורך לשקם את היחסים,ואז אמריקה בכלל כבר לא תהיה בתמונה).
    למה התקשורת הישראלית היא זרוע תעמולה אוקראינית?
    אני אומר לביידן אתה לאומן אוקראיני,אז עזוב אותנו בשקט

  4. nburstein@masterhead.co.il'נחום בורשטיין

    נבצר מבינתי מלהבין מה החשיבות של הטקסט הרכילותי-טרחני הזה. מה-גם שעולה ממנו כי העתונאים – כלומר, השרצים הנפוחים מחשיבות-עצמית והניזונים מפירורי מידע שמשליכים לעברם פוליטיקאים כושלים וזרזירי-עט ("עתונאים") – הם הניצבים במרכז היקום הפוליטי. הם לא. אדרבה, הפוליטיקאים הנכלוליים והפקידונים עושי-דברם מנצלים אותם באמצעות "הדלפות" מגמתיות, לעתים חלקיות ולפעמים שיקריות. // מר דרעקער: כדאי שאתה ועמיתיך תבינו שאינכם הפופיק של העולם. אתם פיונים; כלי-מישחק – בייחוד בידי טיפוסים שליליים חסרי מעצורים מסוגו של ביובי מושחתיהו, המכהן עתה בתפקיד חייו: "הנאשם מס' 1" במשפט פלילי שבו הוא מואשם בשורה של עבירות פליליות חמורות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.